Heb je last van een fobie of angsten?
Je zit op de bank gewoon T.V. te kijken en opeens gebeurt het! Zonder aanleiding krijg je het benauwd, je voelt je hart bonzen en je denkt “ik ga dood”. Je weet niet wat je overkomt en je raakt in paniek. Je hebt een paniekaanval.
Je denkt dat het misschien nog eens gebeurt. Je wordt bang. Dat is de angst voor de paniek, de angst voor de angst en je belandt in een vicieuze cirkel.
Veel mensen hebben last van een fobie. Misschien door een trauma vanuit het verleden. Of je hebt de laatste tijd erg onder druk gestaan door je werk, relatie of gebeurtenissen in het hier en nu die je aandacht vragen. De angst die je dan ervaart kan heel heftig zijn en je functioneren ernstig belemmeren.
Er bestaan verschillende soorten fobieën / angsten:
Als je een sociale fobie hebt, ook wel sociale angst genoemd, bent je erg onzeker en bang dat andere mensen jou niet aardig vinden. Je bent bang om kritiek te krijgen, of om gepest of uitgelachen. Als je last hebt van een sociale fobie kunt je geneigd zijn om sociale situaties uit de weg te gaan, maar hierdoor wordt jouw angst in stand gehouden
Kenmerken van een sociale fobie.
Als je tóch ongewild in een (sociale) situatie terecht komt, wordt je overspoeld door een intense angst. Je krijgt een paniekaanval of gaat zweten, trillen of blozen. Andere sociale angst symptomen die vaak voorkomen bij een sociale fobie zijn:
- hartkloppingen
- zweten
- koude rillingen
- benauwdheid
- stotteren
- maagklachten
- droge mond
- snellere ademhaling
- hoofdpijn
- paniekaanval
Wat is een paniekstoornis.
Een paniekstoornis veroorzaakt onverwachte aanvallen van intense angst, gevolgd door de vrees voor nieuwe aanvallen. Soms is er sprake van agorafobie (pleinvrees). Dat wil zeggen dat bij de cliënt een angst ontstaat om op plekken te komen waar hij een nieuwe paniekaanval vreest.
Bijvoorbeeld:straten en pleinen
- de supermarkt
- het openbaar vervoer
Het vermijden van zulke plekken kan dermate ernstige vormen aannemen dat de cliënt volledig aan huis gebonden raakt. Een agorafobie kan zich overigens ook voordoen zonder dat er sprake is van paniek.
Daarnaast bestaan er nog andere paniekstoornissen zoals een piekerstoornis, dwangstoornis, smetvrees, hypochondrie.
Door ontspannings-en ademhalingstechnieken kan de angst stapsgewijs worden verminderd. De cliënt dient zijn eigen rampgedachten te relativeren.
Intakegesprek en duur therapie
Hoe lang een behandeling voor individuele therapie of relatietherapie duurt verschilt per persoon en per situatie. Na het intakegesprek geef ik een voorlopige inschatting over de duur van de therapie.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van therapie of wilt u zich aanmelden? Neem dan gerust contact met mij op.